No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

Prof. Joel Margalith emlékére

Prof. Joel Margalith emlékére

Prof. Yoel Margalith - forrás: www.emca-online.euJoel Margalith professzor 1933. február 9-én született a volt Jugoszláviában, a vajdasági Csantavéren, 2011. április 2-án hunyt el.

A második világháború vérzivataros időszakában életét egy szerencsés véletlennek köszönhette, kétezer társával együtt gettóba zárták, sokukat Auschwitzbe, őt Ausztriai munkatáborba vitték, Eisenstadtban érte a felszabadítás. 1948-ban vándorolt ki Izraelbe. Margalith professzor élete eleinte Izraelben sem volt könnyű. Nincstelen bevándorlóként munka mellett végezte iskoláit. Shaar Haamakim kibutz-ban tanulta a nyelvet, majd Jeruzsálemben, állatkertben dolgozott nappal és este tanult a gimnáziumban. 18 évesen bevonult a hadseregbe, szerencsére olyan alakulathoz került, ahol a szúnyogokat kutatták, ezért elküldték az egyetemre, hogy biológiát, rovartant tanuljon. Margalith professzor egész életében rovarokkal, szúnyogokkal foglalkozott. 1962-ben alapdiplomát, 1967-ben M.Sc 1971-ben PhD fokozatot szerzett, a jeruzsálemi Héber Egyetemen. 1972-ben, meghívott tudományos munkatársként dolgozott a Center for Biology and Natural Systems of Washington Egyetemen St. Louis-ban (USA). 1973-75 között, vendég tanárként tanított, a Southern Illinois Egyetemen (USA). 1976-ban tért vissza Izraelbe, tudományos főmunkatársként dolgozott, a Biológiai Kutató Intézetben, majd a Beer Sheva-i, Ben-Gurion Egyetemen kapott katedrát, (1978-1988 adjunktus, 1988-tól docens) ahol haláláig tanított.

Az 1970-es években nyilvánvalóvá vált, hogy a rovar-és szúnyogirtásra széleskörűen használt DDT-re egyes rovarfajok rezisztensé váltak és más hasznos rovarfajokra is veszélyes ez a szer, e mellett akkumulálódik a szervezetben. Ezért új és még újabb kémiai anyagokat kísérleteztek ki, sok százmillió dollár ráfordítással, de a szúnyogok hamar rezisztensé váltak ezekre is. Indiában és Sry Lankában milliók haltak meg újra maláriában. Világossá vált, hogy a vegyi háborút a rovarok ellen valami mással kell helyettesíteni. Margalith professzor és munkatársai úgy gondolták, hogy vissza kell térni a természethez és a káros rovarok természetes ellenségeit, kell felkutatni. Olyan ragadozókat és parazitákat kerestek, melyek a szúnyogok természetes ellenségei.

Margalit professzor és munkatársai 1976-ban izolálták a Negev-sivatagban, egy kiszáradt folyó visszamaradt pocsolyáiban gyűjtött elpusztult szúnyoglárvákban a Bacillus thuringiensis var. israelensis baktériumot. (Bti). A baktériumot, a párizsi Pasteur Intézet munkatársai azonosították és az új H-14 szerotípusba sorolták.

A Bti-t azóta széleskörűen használják a kártevő rovarok, a malária, a folyami vakság elleni küzdelemben. A Bti felfedezése óriási hatást gyakorolt a humán egészségügyre és a tisztább környezetre, és formálta Margalith professzor szakmai pályafutását, aki a világszerte folytatott szúnyogirtás fejlődésének korai szakaszában vezető szerephez jutott. A Bti-t nagyon hatékonyan használják a folyami vakság vektorai ellen a Nyugat Afrikai Volta folyó mentén tizenegy afrikai országban. Milliók látását sikerült megmenteni, és megindult a termékeny, de elnéptelenedett folyó menti völgyek ismételt benépesítése. A rovarölő szerekkel szemben rezisztens szúnyogok, okozta maláriafertőzések száma 90%-al csökkent, a Bti felhasználásával, a kínai Jangce folyó mentén, egy több mint húsz millió lakosú tartományban. Európában a Bti, mint környezetbarát szúnyoglárva irtószer felhasználásával nemcsak az élet minősége javult, hanem a gazdaságra is nagy hatással volt, javította a közegészségügyi helyzetet és lehetővé tette, hogy a rekreáció, a turizmus fejlődésnek induljon.

Margalith professzor a szúnyogok integrált biológiai kontrollja (IBC) koncepciójának közel-keleti, közép-ázsiai, európai és afrikai bevezetésére tette fel karrierjét. E célból alapította meg az izraeli Ben-Gurion Egyetem Élettani Tanszékén a Biológiai Kontroll Központot, melyet a legutóbbi időkig vezetett. A világunk jobbá tételére irányuló küldetése részeként Margalith professzor a szúnyog- és légyirtást az Izrael, Palesztina és Jordánia közti béketeremtés eszközeként is felhasználta egy ötéves, több nemzet részvételével zajló program kidolgozása keretében, mely a szúnyognépesség csökkentését célozta meg a Jordán folyó völgye mentén.

Áttörést jelentő eredményei és a jobb közegészségügyi helyzethez és tisztább környezethez való hozzájárulása elismeréseként Margalith professzort 2003-ban Tyler Díjjal tüntették ki. A környezetvédelemért járó legtekintélyesebb díjnak számít az ún. alternatív Nobel-díjak között a Tyler. Szakterületének nemzetközileg elismert vezetőjeként számos díjat kapott, többek között a mexikói Neuvo Leon Egyetem díszdoktora és a kanadai Winnipeg illetve a németországi Philipsburg díszpolgára lett. Az Európai Szúnyogirtó Szövetség (EMCA) és a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetsége (MaKosz), első tiszteletbeli tagjává is megválasztották.

Margalith professzor egyik kezdeményezője volt a Közép- Európai Konzorcium megalapításának, a szúnyogok biológiai ellenőrzésére, Románia, Magyarország, Szerbia és Horvátország területén lévő dél-pannon síkságon (CECIBCO). Repülőgépről felmérte, a Tisza-Maros ártereket, jól megismerte a magyarországi szúnyog tenyészőhelyeket a Tisza déli és északi árterületein.

Margalith professzort, világszerte "Mr. Mosquito"-nak becézték, elhivatott tanító is volt, egész életét végigkísérték a mesteri, PhD és posztdoktori hallgatók számára tartott kurzusok. Magyarországi kezdő ?szúnyogkutatóként? nem is reméltem, hogy válaszol levelemre, de postafordultával jött a kedvező válasz, amelyben biztatott a biológia szúnyogirtás folytatására és szakmai anyagokat is küldött. "Mivel a Bti-vel történő biológiai kontroll nagy léptékben igen hatékony, melegen ajánlom, hogy a régiójában lévő megyékből szervezzenek egy szúnyogirtási körzetet. Pénzügyileg hatékonyabb. Ha kérdése, van, kérem, forduljon hozzám. Ön magyarul is írhat nekem."

Margalith professzor halála óriási veszteség számunkra, a barátai, kollégái és a tudományos közösség számára. Sokáig megőrizzük őt emlékezetünkben.

Kerékgyártó István