No Mosquito Kft.
Az eredményes, és környezetbarát szúnyogmentesítés kizárólagos magyarországi kidolgozója és megvalósítója.

Szúnyogkérdés. Mennyi az annyi?

A szúnyogirtás során felhasznált kémiai vegyszerek élővilágra gyakorolt lehetséges mellékhatásairól korábban már írtunk (1.; 2.), mely alapján tisztán látszik, hogy a biológiai módszer egy teljesen kockázatmentes alternatívát képvisel. (A szúnyogirtásnak ez a formája egyenlő a rovarirtással.)

Ha ez önmagában nem elég, a biológiai módszert szakszerűen és precíziósan alkalmazva, további jelentős eredmények érhetők el. Vajon mik? Tények röviden:

Előzmény: (2011 előtti évek)

A szegedi régió a kialakuló tenyészővizek tekintetében az egyik legrosszabb helyzetben van: területén két folyó (Tisza, Maros) hullámtere is megtalálható, ezen kívül az ország legmélyebben fekvő része, csapadék hatására kialakuló belvizes területek rendszeresen vannak. Ennek köszönhető, hogy Csongrád megye mindig az első vagy a második helyen szerepelt az országos nyilvántartásban a szúnyoggyérítés során kezelt területméretekben, de még ezen felül is Szegedet majd minden évben kiemelték az országos szezonnyitó szúnyogkonferencián, ahol extrém nagy területeket permeteztek le kémiai vegyszerrel. Szeged fontos turisztikai régió, és a szegedi lakosok hozzászoktak az 1-2 hetenkénti kémiai szúnyogirtáshoz, vagyis inkább rovarpusztításhoz.

Következmény:

A 2016-os év is kedvezett a szúnyogoknak, voltak árhullámok, extrém csapadékos időszakok és az elmaradhatatlan belvizek. 2012 óta a precíziós Környezettudatos Szúnyoggyérítést vetjük be a szúnyogok ellen, de meg kell jegyezni, hogy Szeged 6300 hektárnyi területén, a szúnyogos munkákat koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 21 munkatársa azzal segíti a szúnyogártalom nyomon követését, hogy hetente azonos helyszíneken mérik a szúnyogszámot. Ahogy megjelennek valahol a szúnyogok, elindulnak a szúnyoggyérítő (rovarirtó) repülőgépek, hogy gyorsan elvégezzék a „piszkos munkát”.

És hol is tartunk most?

Az összehasonlításban szereplő 2010-es tényszámok forrása:

A szegedi régió lakott összterülete 6300 ha.

http://www.makosz.hu/szakmai_ujsag/kartevoirtas_2011_1_szam

Tényszámok 2010. éés 2016. éveket összehasonlítva

 

 

 

 

 

 

 

 

2012-től biológiai gyérítések csak ott zajlanak, ahol szúnyoglárvák is vannak. Ennek eredményeként drasztikusan lecsökkent a biológiai úton kezelt területek mérete.

A hatékony biológiai kezelések következtében a lárva korukban elpusztított szúnyogok ki sem fejlődnek, aminek hatására a repülő alakok okozta ártalom és ezzel együtt a szükségessé váló kémiai szúnyogirtás területmérete jelentősen csökkent. Mindezek egyenes következménye, hogy a szúnyogirtásra fordított költségek is nagymértékben csökkentek.

Mi várható?

Idén elkezdtük a hullámterek precíziós térképezését (az országban eddig egyedüliként!) és hatékony biológiai kezelését. A felderített tenyészőhelyek számának további növekedésével és biológiai kezelésével a kémiai irtás tovább csökkenthető.

Egyéb kedvező tulajdonságai a precíziós Környezettudatos Szúnyoggyérítésnek: hosszantartó, és csak a „target” élőlényekre hat, nem ismertek jelenleg mellékhatásai, olcsóbb.

A kisebb mértékű, lokális ártalmat okozó házi szúnyogok (Culex genus) elleni háztáji védekezésre is keressük a megoldást.