No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

Öntsünk Tiszta vizet a pohárba

Öntsünk Tiszta vizet a pohárba!

Sokan alig várják már, hogy érezzék a levegőben a szúnyogos irtószer szagát, még a méheket is bezárják, de mi is történik valójában, ha a kijuttatott szúnyogirtó szer ártalmatlan a környezetre és az OTH is engedélyezte.

A környezetnek van egy élettelen része, a kőzetek, föld stb. erre valóban ártalmatlan. És az élőlényekre vajon mi vár?

A szúnyogok ellen bevetett vegyszer hatásmechanizmusa szerint kontakt hatású neurotoxin, amely az ingerületvezetésben okoz zavart (bővebben: hatásmechanizmusok).

Úgy történik a taglózó hatás, hogy a rovar testfelületén található légzőnyílásokon át jut be a neurotoxin a rovarok szervezetébe, vagyis ha csak hozzáér a rovar testéhez, az azonnal befejezi röptét, és elpusztul. Ezen kívül a vízi élőlényekre extrém módon ártalmas, az egyéb mellékhatásairól pedig majd csak később szerzünk tudomást, miután majd megjelennek. Eddig valamennyi szúnyogok ellen kitalált kémiai vegyszer előbb-utóbb károsnak bizonyult, s megtiltották a használatát. Legutóbb 2006-ban vonták be a dichlorvos hatóanyagú rovarölő szerek engedélyét, amelyek közül a szúnyogok ellen használt Unitox kereskedelmi nevűt évtizedekig permetezték az egész országban. Utóbb kiderült, hogy emlősökre rákkeltő hatással bírt, amelyet természetesen nem vertek nagy dobra. (A teljesség kedvéért 2008-ban is vontak ki a forgalomból szúnyogellenes vegyszert.)

Vagyis kémiai szúnyogirtás és kémiai szúnyoggyérítés nem helyes kifejezés, sokkal találóbb a kémiai rovarirtás és kémiai rovargyérítés. Jó példa erre a japán haderő ellen Hirosimára ledobott atombomba, amikor a japán haderőn kívül, civilek, gyerekek, idősek, madarak, rovarok, növények is elpusztultak.

Ne csodálkozzunk, ha a kémiai beavatkozások hatására eltűnnek városainkból a madarak és denevérek is, hiszen ha válogatás nélkül az összes rovart elpusztítjuk, akkor ezen élőlények éléskamráját számoljuk fel.

Mindenki döntse el, hogy ránk, emberekre vajon milyen hatással vannak a rovarölő vegyszerek.