No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

Környezettudatos szúnyoggyérítés

Jelenleg (2012-2019) az egyetlen módszer, melynek segítségével eredményesen* csökkenthető a szúnyogártalom.
A Környezettudatos Szúnyoggyérítés a szúnyogártalom ellen alkalmazott komplex gyérítési módszer. Többféle tevékenységből áll, melyek önmagukban kisebb mértékben, vagy nem vezetnek eredményre. A tevékenységeknek csak egy része nevezhető biológiai szúnyoggyérítésnek (például a tereprendezés semmiképp se), ezért neveztük el inkább környezettudatos szúnyoggyérítésnek.
A No Mosquito Kft. tudományos kutató-biológusai dolgozták ki az abszolút természet- és környezetbarát, továbbá a legolcsóbb technológiát.
Hatékony alkalmazása speciális szakmai ismereteket, rendszeres terepi jelenlétet és elkötelezettséget igényel. Idejében (december-január-február) történő alkalmazása nagyban növeli a hatékonyságot és a költségek csökkenését okozza. Az előzetes tenyészőhely térképezést követően a korábbi szúnyogok ellen kezelt területnek csupán a töredékén szükséges alkalmazni. Tudatos alkalmazásával megelőzhető és preventív módon megszüntethető (megelőzhető) a szúnyogártalom, ezáltal a kémiai beavatkozás elkerülhető. Több részegységből áll, melyek közül csak az egyik pont a mikrobiológiai ágensekkel történő védekezés. A környezettudatos szúnyoggyérítés részfolyamatainak külön-külön alkalmazásával még nem biztos, hogy csökkenthető a szúnyogártalom.
Jelenleg Magyarországon tudomásunk szerint csupán Szegeden térségében, és a Duna-mentén egy kis településen alkalmazzák ezt a komplex módszert. A Duna-menti településen a kivitelezővel együttműködve kidolgoztunk egy természetvédelmi területen is alkalmazható technológiát, mellyel a legkisebb mértékben zavarjuk a védett élőlényeket.
A hatástartama 1-2 napos (ezután a fehérjetoxinnak a csípőszúnyog lárvák ellen mérgező szerkezete megszűnik), de mivel újrakezdődik a fejlődésmenet, a tenyészővíz hőmérsékletétől függően csak kb. 1 hét múlva lesznek megfelelő állapotú szúnyoglárvák (A fejlődési ciklus a környezeti paraméterektől függően lehet 4-5 nap, vagy akár 3-4 hét is.)
A Környezettudatos Szúnyoggyérítés tevékenysége összetett, az összes munkafolyamatot nem részletezzük, illetve írásos publikáció a tevékenységekről még eddig (-2019) nem jelent meg. Nem követi a magyarországi szúnyogirtásról szóló tájékoztatóban leírtakat. A munkafolyamatok nem ismerik a munkaidőt, sokszor hétvégén, vagy ünnepnapokon kell védekezni az eredmény érdekében.

*= A környezettudatos módszer eredményessége azt jelenti, hogy a sikeres alkalmazás során nincs szükség vegyszeres rovarirtásra, vagyis nagymértékben csökken a kémiai beavatkozások mértéke, ezáltal nagymértékben csökkennek a szúnyogártalom elleni védekezés költségei (kb. 5 - 40 %-ra).

Előny:

- Preventív módszer, hatékonyan végezve nem alakul ki a szúnyogártalom, a hatékonyság növelése érdekében indokolt a módszerek bevezetését a szezon előtt (december-január-február) megkezdeni
- Szelektív módszer, amely az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el
- Leghatékonyabb módszer, a szakszerűen kezelt tenyészővizekben 99-100%-os a hatás (saját adatok szerint)
- Eredményes alkalmazását követően csökken, majd megszűnik a szúnyogártalom, hiszen nincs szúnyog, ami petéket rakhatna le.
- Az időjárási tényezők (csapadék, szél, hőmérséklet...) kevéssé befolyásolják a precíziós kezelést
- Munkahelyteremtő (mivel fizikai és elméleti munkaigényes)
- Leginkább költséghatékony módszer, a költségek a kémiai rovarpusztítás 5-40 %-a
- A precíziós kezelések ott zajlanak, ahol a csípőszúnyoglárvák valóban megtalálhatóak (precíziós kezelés), ez roppant kis felületű terület, leginkább négyzetméter mértékegységben meghatározható a többi gyérítési módszernél használt hektár mértékegység helyett
- A precíziós, földi módszerek a leginkább alkalmasak a kivitelezésre (pl. terepi kétéltű /ARGO mocsárjáró/)
- Az applikációs vesztesége csekély a költséges mikrobiológiai készítménynek

Hátrány:
- Rendszeres terepi jelenlétet, monitorozást igényel (a szúnyogokat nem lehet lekicsinyelni, különben megjelennek), 
- Speciális szakértelmet igényel 
- Munkaigényes (ez tulajdonképpen az előnye is, hiszen a Környezettudatos Szúnyoggyérítés munkahelyteremtő!)
- A védendő terület min. 95-98%-os feltérképezettsége szükséges a hatékonyság észrevehetőségéhez
- Az elpusztított szúnyoglárvák nem tudják a kirepülésükkel eltávolítani a szerves anyagot tenyészővízből, tehát nem tudják a vízteret tisztítani

Tovább:
Környezettudatos szúnyoggyérítés lépései

A Környezettudatos Szúnyoggyérítés megvalósításának feltételei

Környezettudatos Szúnyoggyérítés tíz pontja

Ahogyan elkezdődött. A valóban hatékony és költségtakarékos környezettudatos szúnyoggyérítés megvalósításának főbb lépései I.rész - Szeged 2011-2012

A Bti-technológia biztonsága

Szeged az a város, ahol a környezettudatos szúnyoggyérítés szakszerű alkalmazása sikeres

MÁSOK VAGYUNK, MINT MÁSOK!