No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

A Környezettudatos Szúnyoggyérítés megvalósításának feltételei

Az Európai Szúnyogirtó Szövetség (European Mosquito Controll Association) EMCA meghirdette tagországai részére és javasolja Európában az Integrált Biológiai Ellenőrzést (IBC). Mi ezt Környezettudatos Szúnyoggyérítésnek nevezzük. A kémiai szúnyogirtó szerek helyett, a környezetbarát eljárásokat javasolja használni.

  • Környezet rendezése, megőrizve a Biodiverzitást, olyan élőhelyek kialakítása, ahol a szúnyogok természetes ellenségei szaporodni képesek.
  • Fizikai módszerek elterjesztése:szúnyoghálók, szennyvíz csatornák felújítása
  • Természetes ellenségek elszaporítása, pl. gerinctelenek
  • Őshonos szúnyoglárva evő halak elszaporítása
  • Mikrobiológiai készítmények alkalmazása: Bacillus thuringiensis var. israelensis (Bti) és a Bacillus sphaericus (Bs).

Ez egy többlépcsős folyamat, melynek megszervezése néhány évig tart, de tudatosan végezve az első évtől kezdve kisebbek lesznek a költségek a korábbi évek légi-kémiai módszeréhez képest, illetve a kezdeti évek költsége még tovább csökkenthető a módszerek és a technika tökéletesedésével.

A helytelenül végzett biológiai védekezés költségesebb, mint a kémiai védekezés, és nem vezet eredményre. Általában ekkor szükséges a biológiai módszert követően a környezetkárosító kémiai módszer segítségül hívása.
Pusztán biológiai védekezéssel harcolni a szúnyogártalom ellen valóban nehéz, de korántsem lehetetlen.

A szúnyogcsapástól legveszélyeztetettebb tavaszi áradás idején a környezettudatos szúnyoggyérítés jóval olcsóbbnak bizonyult a korábbi évek kémiai szúnyoggyérítésével szemben.

A környezettudatos szúnyoggyérítés módszerei közé sorolhatjuk a szúnyogok természetes ellenségeinek elszaporítását (denevér -a repülő szúnyog ellensége; hal, béka -a szúnyoglárvák ellensége). Leghatékonyabb megelőző módszer a szúnyog tenyészőhelyeinek a tereprendezése és a mikrobiológiai készítmények alkalmazása (melyek szintén a szúnyogok természetes ellenségei). Ezek az irtószerek kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítják el. Érdemes az első szúnyoggeneráció kirepülése előtt kezelni a biológiai készítménnyel, ennek elmulasztását követően mindig lesznek lárva, báb és repülő alakok a környezetünkben. A báb alakokra pedig még a vegyes (biológiai és kémiai készítmény együttes alkalmazása) kezelés is hatástalan. Természetes, talajlakó baktérium tartalmának (Bacillus thuringiensis ssp. israelensis /Bti/; Bacillus sphaericus) köszönhető a hatása.

Precíziós szúnyogirtással csak az előzőleg feltérképezett és megvizsgált lárva-tenyészőhelyeket szükséges kezelni.

- a környezettudatos szúnyoggyérítés csak régiós szinten lehet eredményes, a hatékonyság érdekében hosszabb szakaszon kell feltérképezni, és kezelni a tenyészőhelyek 95-98%-át.

- a környezettudatos szúnyoggyérítéssel kezelt vízterekben a hatékonyság méréseink alapján rendre 98-100%-os, de ehhez kb. 3 éves előismeretek szükségesek, és nagyon sok terepi munka. Sajnos a régiós védekezés hiánya miatt előfordulhat, hogy előbb-utóbb megjelennek a kezeletlen területekről bevándorolt szúnyogok.

A szúnyogok ellen bevetett készítmények hatásmechanizmusait innen ismerheted meg... Tovább >>>