No Mosquito Kft.
Az eredményes és környezetbarát szúnyogmentesség kizárólagos kidolgozója és megvalósítója Magyarországon.

A Bti-technológia biztonsága

A Környezettudatos Szúnyogmentesítés több tevékenységből tevődik össze, melyek közül az egyik a mikrobiológiai Bacillus thuringiensis ssp. israelensis) Bti-módszer, amely során fehérje kristályokat (delta-endotoxin) felhasználva pusztítják el a táplálkozó csípőszúnyoglárvákat. Tehát nincs szükség élő baktériumokra, mint általában hiszik, csak fehérjetermészetű toxinokra (melyek az alkalmazást követően lebomlanak). 
De miért is olyan specifikus a toxikus hatás, hogy az 1976-os megtalálás óta még nem alakult ki rezisztencia a baktériumtoxin ellen? 
A hatás kiváltásához különböző feltételek együttes jelenléte szükséges.

1; Alkáli bélmiliő (a csípőszúnyoglárvák beleiben lúgos kémhatás található)

2; Speciális bélproteázok (lebontóenzimek), melyek az önmagában nem toxikus protoxint (delta-endotoxin) toxikus alegységekre bontják le, amelyek ezáltal toxikussá válnak

3; Speciális receptorhelyek a középbél hámsejtjeinek felszínén, melyekhez hozzákapcsolódnak a toxikus fehérjekomponensek, ott megzavarják a hámsejtek ozmotikus folyamatait, ami végül a bélsejtek szétrobbanásához vezet

Ezek a feltételek csak a csípő~ és púposszúnyog lárváinál figyelhetők meg. Továbbá a bonyolult hatásmechanizmus miatt remélhetőleg a közeljövőben se lépnek fel rezisztenciajelenségek a mikrobiológiai Bti-módszer ellen, mint ami nagyon jellemző a kémiai irtószerekre.

 

A mikrobiológiai szúnyoggyérítés másik módszere  a (Bacillus spharicus) Bs-módszer. Ez alapvetően hasonló a Bti-mikroorganizmus hatásmechanizmusához. Az EU-ban általánosan alkalmazott a Bs-készítmény, nálunk azonban nem engedélyezett.