......

Savanyú a szőlő?…

Savanyú a szőlő?…
Válasz a szúnyoggyérítés placebója: a „média-biológia” című írásra
(https://pkkft.hu/page64.html) http://www.szunyogok.hu/images/stories/cikkek/hiaba-.jpg

Először gondolkodtunk, hogy egyáltalán reagáljunk-e a pkkft.hu-n megjelent savanyú a szőlő  alapú okfejtésre a „média-biólógiával” kapcsolatban, de mégis csak megtesszük, mert szükségét látjuk rendet rakni a fejekben, főleg azért, mert a cikk írójának a szervezete felelős a 2020-as Tisza menti szúnyogártalom megjelenéséért!

A pkkft szerzőmegjelölés mögé bújó, nevét nem vállaló cikkíró, a tényekre hivatkozva fontosnak tartotta megvizsgálni és végül megállapítani, hogy Szegeden „média-biológia” zajlik, mivel azt írja, a ”kutatóknak és független szakértőknek kötelező a valóság, az igazság és a tények keresése”.  Ezzel a legnagyobb baj az, hogy a nevenincs cikkíró a kutatókra, szakértőkre elvárt kritérium rendszerét pontosan önmagára nem alkalmazta. A valóságot ugyanis akkor találta volna meg, ha nemcsak az országos gyérítési program adatait kéri meg, hanem tájékozódik a szegedi módszerről és annak tényszámairól a szegedi szúnyoggyérítést koordináló önkormányzati cégtől is.

Akkor megtudhatta volna, hogy az immáron 10 éve elkezdett szegedi „média-biológia” alkalmazásával több, mint 70%-al csökkent a szükségessé váló kémiai kezelés területmérete a korábbiakhoz viszonyítva, tartósan. S ezzel együtt a költségek is csökkentek, jelentősen. De lássuk ezt konkrét számokkal. A „média-biológia” bevezetése előtt évi 55 000-70 000 hektárnyi kémiai kezelésre volt szükség Szegeden, amelynek töredéke! az emlegetett 2020-ban elvégzésre került 9000 hektárnyi kémiai kezelés. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy Szeged lakott területének mérete 6300 hektár. Ez azt jelenti, hogy a 9000 hektárral egyszer került lepermetezésre a teljes város, és egyszer a fél város az egész szezon folyamán.)

És hogy miért van szükség arra a korábbiakhoz képest töredék kémiai kezelésre?

Szegedet két folyó hullámtere is átszeli. A cikket író nevenincs szakértőnek tudnia kellene, hogy a hullámterek eredményes biológiai kezelése Magyarországon egyelőre megoldatlan kivitelezés-technológiai hiány miatt. Amíg ez nem változik meg, árhullámok levonulása után, úgy ahogy az 2020-ban is történt, egyedüli eszközként marad a kémiai kezelés.

Bárhonnan is nézzük tisztelt nevenincs cikkíró, lebecsmérlő okfejtésed öngól lett!

Dr. Gajda Zita & Dr. Szepesszentgyörgyi Ádám

Az alábbi kis video az illetékesek által végzett granulátomus szúnyogirtás után 1 nappal készült (2020.07.01-én).
Az eredményt a pkkft. állapította meg, mi pedig elviseltük a következményét, mint oly sok településen!
https://www.youtube.com/embed/9Y7dM0c6K0M