......

Lakossági védekezés

Miért nélkülözhetetlen a csípőszúnyog-lárvák elleni védekezés a magánterületeken?

Mind a dél felől bevándorló inváziós fajok (Ázsia tigrisszúnyog, Koreai szúnyog, Japán bozótszúnyog), mind a vízfelszínre petéző hazai fajok (Házi szúnyog stb.) lárvái tömegesen fejlődnek a magánterületeken kialakuló kisebb-nagyobb mesterséges vízgyülemekben.
Az említett fajok egyedszámának megfékezése csak és kizárólag a lakosság közreműködésével lehetséges, mivel a földi kémiai kezelések nem jelentenek hatékony megoldást a már kifejlett alakjaik ellen, mert a közterületeken kijuttatott meleg-köd a házakkal, kerítésekkel takart hátsó udvarokba, ahova pl. az esővíz gyűjtőket a lakosok általában helyezik, a fizikai akadályok miatt el sem jut.
Rendelkezésre áll most már a csípőszúnyog-lárvák elleni biológiai készítmény lakossági, tablettás formulációja is, amely teljes biztonsággal alkalmazható a magánterületek tenyészővizeinek kezelésére. A biológiai hatóanyaggal kezelt vizek nyugodt szívvel tovább használhatók pl. öntözésre, mivel semmilyen környezetre ártalmas vegyszert nem tartalmaznak. A tabletta összetevője egy a talajban egyébként is előforduló baktérium által termelt fehérje, amely a szúnyoglárvákon kívül az egyéb élőlényekre ártalmatlan. Nem véletlenül alkalmazhatóak a természetes élővizekben is, hiszen szelektív hatásúak, az egyéb vízi szervezeteket sem károsítják.   

Milyen ház körüli tenyészővizek fordulhatnak elő?

Vödrökben, gumiabroncsokban, kerti tárolókban, ereszcsatornában, gyerekjátékokban, virágcserepekben, esővizes hordókban stb. megálló víz.

Számos lehetőség létezik a lakosság számára a szúnyogártalom elleni védekezéshez.
A vizes felületek letakarása, ~ megszüntetése vagy természetes ellenségek betelepítése sokszok nem kivitelezhető, mivel a házak körüli tenyészővizek egy részénél ezek a megoldások nem vezetnek eredményre. Pl. madárítatók, állati fürdetőkádak, udvari medencék, de több helyütt a félrecsúszott fedelű esővizes hordókban is találtunk csípőszúnyog-lárvákat.
A védekezés biztos és biztonságos módszere a Culinex tabletta (Culinex Tab plus) alkalmazása.

Culinex tabletta alkalmazása

1 tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízterek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat oldja fel 2 - 5 liter vízben, töltse az eszközbe és engedje fel vízzel. Egy tablettát tartalmazó szuszpenziós oldat (0,55 g) 2 m² területre elegendő.