......

Környezettudatos szúnyogmentesítés

KÖRNYEZETTUDATOS SZÚNYOGMENTESÍTÉS

Jelenleg (2012-2023) az egyetlen módszer, melynek segítségével eredményesen* és költségtakarékosan** csökkenthető a szúnyogártalom.
A Környezettudatos Szúnyogmentesítés a szúnyogártalom ellen alkalmazott komplex gyérítési módszer. Többféle tevékenységből áll, melyek önmagukban kisebb mértékben, vagy nem vezetnek eredményre (TEHÁT A BIOLÓGIAI MÓDSZER ÖNMAGÁBAN ALKALMAZVA CSAK SPECIÁLIS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT VEZETHET EREDMÉNYRE!). A tevékenységeknek csak egy része nevezhető -gyérítésnek, ezért neveztük el inkább környezettudatos szúnyogmentesítésnek.
A No Mosquito Kft. tudományos kutató-biológusai dolgozták ki az abszolút természet- és környezetbarát, továbbá a legolcsóbb technológiát. Az eredményes, és hatékony védekezés az ártalmat okozó repülő egyedek befogásával, és meghatározásával kezdődik. Ebből ismereteket kapunk, hogy a szúnyogártalom forrását hol kell keresni. A tenyészővizek felkeresése, és digitális térképre vitele, elengedhetetlen feltétele az eredményes védekezésnek. Tehát az eredmény nem azonnali, bővebb ismereteket igényel. A tenyészővíz-térképezés fontos ugyan, de csak egy egyszerű részeleme az eredményes védekezésnek.
A Környezettudatos Szúnyogmentesítés alkalmazása speciális szakmai ismereteket, rendszeres terepi jelenlétet és elkötelezettséget igényel. Idejében (december-március) történő elkezdése nagyban növeli a hatékonyságot, ami a költségek csökkenését okozza. Az előzetes tenyészőhely térképezést követően a korábbi szúnyogok ellen kezelt területnek csupán a töredékén szükséges alkalmazni. Tudatos alkalmazásával megelőzhető és preventív módon megszüntethető (megelőzhető) a szúnyogártalom, ezáltal a kémiai beavatkozás elkerülhető. Sokan csupán a Bti-módszert nevezik biológiai védekezésnek, de az általunk megvalósított Környezettudatos Szúnyogmentesítés több részegységből áll, melyek közül csak az egyik résztevékenység a mikrobiológiai ágensekkel történő védekezés. A Környezettudatos Szúnyogmentesítés részfolyamatainak külön-külön alkalmazásával még nem biztos, hogy csökkenthető a szúnyogártalom.
Hatékony alkalmazása speciális helyi ismereteket igényel, nagy általánosságban csak eredményvesztéssel lenne leírható.
A készítmény hatástartama 1-2 napos (ezután a fehérjetoxinnak a csípőszúnyog lárvák ellen mérgező szerkezete megszűnik), de a szúnyogmentesség tovább tart. A csípőszúnyog-lárvák fejlődése a kezelést követően kezdődik újra, a tenyészővíz hőmérsékletétől függően csak kb. 1 hét múlva lesznek megfelelő állapotú szúnyoglárvák (A fejlődési ciklus a környezeti paraméterektől függően lehet 4-5 nap, vagy akár 3-4 hét is.)
A Környezettudatos Szúnyoggyérítés tevékenysége összetett, az összes munkafolyamatot nem részletezzük, illetve írásos publikáció a tevékenységekről még eddig nem jelent meg. A módszer nem követi a magyarországi szúnyogirtásról szóló tájékoztatóban leírtakat. A munkafolyamatok nem ismerik a munkaidőt, sokszor hétvégén, vagy ünnepnapokon kell védekezni az eredmény érdekében.

*= A környezettudatos módszer eredményessége azt jelenti, hogy  nagymértékben csökken a kémiai beavatkozások szükségessége, ezáltal csökkennek a védekezés költségei  is (kb. 5 - 40 %-ra).
**= A környezettudatos szúnyogmentesítés (mindamellett, hogy több embert foglalkoztat) a magyarországi adatok alapján olcsóbb a kémiai rovarirtásnál, de még a biológiai módszernél is.

Előny:

- Preventív módszer, hatékonyan végezve nem alakul ki a szúnyogártalom, a hatékonyság növelése érdekében indokolt a módszerek bevezetését a szezon előtt (december-január-február) megkezdeni
- Szelektív módszer, amely az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el
- Leghatékonyabb módszer, a szakszerűen kezelt tenyészővizekben 99-100%-os a hatás (saját adatok szerint)
- Eredményes alkalmazását követően csökken, majd megszűnik a szúnyogártalom, hiszen nincs szúnyog, ami petéket rakhatna le.
- Az időjárási tényezők (csapadék, szél, hőmérséklet...) kevéssé befolyásolják a precíziós kezelést
- Munkahelyteremtő (mivel fizikai és elméleti munkaigényes)
- Leginkább költséghatékony módszer, a költségek a kémiai rovarpusztítás 5-40 %-a
- A precíziós kezelések ott zajlanak, ahol a csípőszúnyoglárvák valóban megtalálhatóak (precíziós kezelés), ez roppant kis felületű terület, leginkább négyzetméter mértékegységben meghatározható a többi gyérítési módszernél használt hektár mértékegység helyett
- A precíziós, földi módszerek a leginkább alkalmasak a kivitelezésre (pl. terepi kétéltű /ARGO mocsárjáró/)
- Az applikációs vesztesége csekély a költséges mikrobiológiai készítménynek

Hátrány:
- Rendszeres terepi jelenlétet, monitorozást igényel (a szúnyogokat nem lehet lekicsinyelni, különben megjelennek), 
- Speciális szakértelmet igényel 
- Munkaigényes (ez tulajdonképpen az előnye is, hiszen a Környezettudatos Szúnyoggyérítés munkahelyteremtő!)
- A védendő terület min. 95-98%-os feltérképezettsége szükséges a hatékonyság észrevehetőségéhez
- Az elpusztított szúnyoglárvák nem tudják a kirepülésükkel eltávolítani a szerves anyagot tenyészővízből, tehát nem tudják a vízteret tisztítani
- Míg a rovaridegméreg tartalmú kémiai vegyszerek szabadon felhasználhatóak, addig természetes alapú és lebomló biológiai készítmény használata engedélyhez kötött.