......

Biológiai lárvairtás

BIOLÓGIAI LÁRVA IRTÁS

Megfelelően alkalmazva a módszer a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, megelőzve ezzel a szúnyogártalom kialakulását. Tehát a módszer eredményes alkalmazása után már nincs szükség további védekezésre.
Többnyire nagyobb távolságból térképezik fel a tenyészőhelyeket, és repülőgéppel/drónnal juttatják ki a biológiai készítményt a szúnyoglárvák (magasból csak feltételezett) tenyészővizébe. A hatástartama 1-2 napos (ezután a fehérjetoxin szúnyoglárvákra mérgező szerkezete megszűnik), de tenyészővíztől azaz szúnyogfajtól függően újrakezdődhe a szúnyogok fejlődése, s lehet hogy csak többszöri kezelés lesz eredményes. (A fejlődési ciklus a környezeti paraméterektől függően lehet kb. 5-50 nap.)

Előny:
- Preventív módszer, eredményesen végezve nem alakul ki a szúnyogártalom
- Szelektív módszer, amely az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el

Hátrány:
- Légi kijuttatás esetén a repülésre vonatkozó időjárási körülmények befolyásolják a kijuttatást
- Nagy az applikációs veszteség, ezért nagyon költséges
- a módszertani könyvben előírt min. 80%-os hatékonyságtól elfogadható a kezelés. Ez viszont nem jelent elfogadható megoldást (5 perc alatt nem csíp meg 10 szúnyog, csak kettő, de az se nyugtat meg, ha 5 perc alatt két szúnyog megcsíp!)
- A biológiai szúnyoglárva-irtás kizárólagos alkalmazásával a magyarországi tapasztalatok alapján nem szüntethető meg a szúnyogártalom.